Al een maand ver

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /data/sites/web/pixowebbe/subsites/leenzuidafrika.pixoweb.be/includes/menu.inc).
13/03/2018

door Leen Vdw

Time flies when having fun, en dat klopt volledig. De eerste maand hier in Zuid-Afrika zit er al op! De voorbije week was net zoals de vorige heel boeiend, vandaar een nieuw blogbericht.

Deze week heb ik in mijn klas rond het thema water gewerkt. Aangezien er momenteel in Zuid-Afrika een waterschaarste is, is dit een belangrijk onderwerp om te behandelen met de kinderen. De kinderen moeten weten hoe ze bewust moeten omspringen met water en welk water ze al dan niet kunnen drinken.  Tijdens deze lessen hebben de kinderen hun eigen watercyclus gemaakt. Ondanks de moeilijke woorden die hier aan bod komen, konden de kinderen toch goed uitleggen hoe de watercyclus werkt. Wanneer Ellen dan in de klas kwam, wouden ze maar al te graag hun nieuwe kennis met haar delen. Ze toonden ook heel fier hun watercyclus zoals op onderstaande foto’s.

 

Verder hebben we ook rond de verschillende vormen van water geleerd. Via kleine proefjes konden ze zien dat water verschillende vormen kan hebben; ijs, gas of gewoon water. Ze vonden het ook fascinerend om te zien hoe er damp gevormd wordt wanneer water kookt of dat ijs smelt wanneer je het in je handen houdt, hoe er druppeltjes ontstaan als je heet water in een kom giet en het afsluit,… De kinderen zijn hier niet echt gewend dat ze ervaringsgericht werken. Het is dan ook heel fijn om de verwondering in hun ogen te zien. De meeste verwondering zag ik toch als we de waterfilters hebben gemaakt. Deze les ging buiten door en in groepjes mochten de kinderen hun eigen waterfilter maken. Met waterflessen, watjes, zand en steentjes gingen ze zelf aan de slag. Toen ze op het einde het vuile water door de fles goten en zagen dat er proper water uitkwam, waren ze allemaal verbaasd. Ze konden zelf water “clean” maken. Natuurlijk was het water nog niet proper genoeg om van te drinken, maar de kinderen begrijpen nu wel hoe het filteren juist in zijn werk gaat. De volgende dagen kreeg ik van kinderen te horen dat ze het thuis ook hadden gemaakt. Ze hadden niet al het materiaal in huis, maar hiervoor hadden ze anderen dingen gebruikt. Leuk om te zien en te horen hoe vindingrijk én zelfstandig deze kinderen zijn.

   

Deze week heeft mijn juf in mijn mentorschriftje geschreven. In dit boekje kan de juf feedback geven over mijn lessen. Het is heel fijn om te lezen dat Miss F. mijn lessen apprecieert en dat ze blij is met de dingen die ik doe. Ik ben ook heel dankbaar voor de dingen die ik hier mag doen. Mijn juf geeft me veel vrijheid en staat open voor de voorstellen die ik doe. Dit zorgt voor een fijne samenwerking tussen ons!

Dit weekend stond een wandeling met de cheeta’s op de planning. Zaterdag hadden we een auto gehuurd en zijn we naar het Daniell Cheeta Farm gereden, dit is ook een project waar studenten of vrijwilligers van Amava terecht kunnen. Na wat verkeerd te rijden hadden we toch de bestemming bereikt. Eens daar waren we wel een beetje teleurgesteld. De cheeta’s hadden die dag blijkbaar geen zin om te wandelen. We hebben wel een rondleiding gekregen op de farm. Zo zaten er naast cheeta’s ook stokstaartjes, luipaarden, hyena’s en leeuwen. Het was zot hoe dicht je bij de dieren kon komen, natuurlijk zat er wel een hek tussen. Het moment dat een luipaard had besloten om op Lola te plassen was een moment dat we (maar vooral Lola) niet snel zullen vergeten. De dieren die op de Cheeta Farm zitten zijn zo goed als allemaal met de hand grootgebracht. Babydiertjes die verstoten werden door hun mama worden hier opgevangen, in de vrije natuur zouden ze niet overleefd hebben. Het doel van de Farm is om met de dieren te kweken (de cheeta is een bedreigde diersoort) zodat binnen enkele generaties ze de dieren in de vrije natuur kunnen laten. Aangezien deze dieren hier met de hand zijn grootgebracht zullen zij nooit de vrije natuur in kunnen. Dit project is van lange termijn, wij hopen alvast dat ze in hun opzet slagen en dat er binnen enkele jaren weer meer dieren in de vrije natuur te vinden zijn.

 

Die avond zijn we met Arno meegegaan naar Open Sky. Dit is een typisch Afrikaanse plek om uit te gaan. Een afwisseling van goede meezingers en Afrikaanse muziek zorgde voor een toffe avond, we hebben ons goed geamuseerd!

Op zondag hebben we een rustdagje gehouden. Het weer was heerlijk en we zijn dan maar naar het strand gegaan. Een wandelingetje langs het strand en zwemmen in de zee, wat heeft een mens nog meer nodig? Om het weekend af te sluiten zijn we eens mee geweest naar de kerk, dit was een heuse ervaring. We kwamen precies binnen in een concertzaal. Het was er heel mooi maar vooral groot. In het begin van de viering werd er veel gezongen, niet de typische liedjes die je verwacht in een kerk maar echte popmuziek. De sfeer was er zo tof, iedereen zong uit volle borst mee! Na het muzikale gedeelte was er een gastspreker. Normaal gezien is het de plaatselijke priester die het woord neemt, maar uitzonderlijk was er vandaag iemand te gast. Het is echt zot maar ook mooi om te zien hoe hard de mensen hier in opgaan.

Met dit laatste avonduitstapje waren onze batterijtjes weer opgeladen voor een nieuwe stageweek, een waar ik weer veel zin in heb!

Tot de volgende xx