Beestig weekend

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /data/sites/web/pixowebbe/subsites/leenzuidafrika.pixoweb.be/includes/menu.inc).
19/02/2018

door Leen Vdw

Hallo allemaal, het is weer tijd voor een nieuw berichtje.

Ons eerste echte weekend zit er net op en we hebben er van genoten.

Op vrijdag duurt de school hier maar tot 13 uur. Voorbije vrijdag was het ook de housewarming van Miss Didi. Lola en ik zijn ook meegegaan. Eerst zijn we met mijn juf mee naar huis gegaan. Alle juffen zijn hier heel open en proberen ons overal bij te betrekken, dit is heel fijn. Omdat alle juffen iets gingen meenemen om te eten en te drinken, wouden Lola en ik niet met lege handen toekomen. Daarom zijn we eerst nog naar de winkel wat hapjes gaan halen voordat we met de leerkrachten vlak bij het appartementje verzamelden.

Miss Didi haar appartementje is één ruimte waarin zowel haar bed en haar keuken staat. Daarnaast heeft ze ook nog een klein badkamertje. Het is heel klein maar het was wel heel netjes. Haar appartement ligt in een beter deel van de township. Totdat ze hier kon intrekken, woonde ze nog bij haar ouders, dus dit is voor haar heel wat. Het was een heel gezellige namiddag en het was echt mooi om te zien hoe de leerkrachten hier om elkaar geven. Vlakbij Miss Didi wonen ook twee kindjes van de school, zij waren buiten aan het spelen. Ze zagen dat wij met al dat lekkers passeerden dus hebben ze elk een donut gekregen. Dit maakte de kinderen zo gelukkig.

Die avond was de start van ons eerste echte weekend. We zijn gaan eten in Baywest Mall, een shopppingcenter, waarna we ook naar de cinema zijn geweest. Dit shoppingcenter is echt enorm, er is naast een cinema zelfs een ijsbaan. Een gezellige avond met ons vijven.

Na een hele week om 6 uur te moeten opstaan, deed het eens deugd om te kunnen uitslapen op zaterdag. Die middag hebben we een typisch Afrikaanse uitstap gemaakt, een safari! We zijn naar het Kragga Kamma Game Parc geweest waar we een gidstour gedaan hebben. Samen met nog andere mensen reden we twee uur lang rond in een typische open safari bus. Omdat we een begeleide tour deden, konden we ook off-road gaan waardoor we veel dieren van kortbij konden zien. Als je er zelf met je auto rondrijdt, is het verboden om van de weg af te komen.

Ik heb heel veel dieren gezien waaronder buffalo’s, neushoorns, giraffen, zebra’s, impala’s, everzwijnen (Pumba!), struisvogels, een cheeta,… Twee dieren van de Big Five kunnen we al afvinken. Ik heb ook veel foto’s genomen, deze kan je in dit album terugvinden. Het was echt een zalige ervaring om deze dieren van zo kortbij in de open natuur te kunnen zien.

      

Zaterdagavond hebben we het nachtleven van Port Elizabeth eens ontdekt. Het is hier de gewoonte om uit te gaan naar een danscafé. Wij hebben de White Tiger uitgeprobeerd en dit is zeer goed meegevallen. De muziek was eerst niet zo ons ding maar nadien hebben we ons goed geamuseerd. Een leuke manier om onze eerste stageweek af te sluiten.

Na zondag weer eens uit te kunnen slapen, hadden we een bezoekje naar SANCOBB gepland. Dit is een rescue center voor gestrande vogels, waaronder ook pinguïns. Aangezien dit niet echt een park is, was hier ook niet zo veel te zien. Al hebben we wel schattige, Afrikaanse pinguïns gezien. Dit rescue center bevond zich vlak aan de zee. We zijn nog even naar het strand geweest waar we een prachtig uitzicht hadden. Wel  jammer dat er wat veel wind was. Die avond hebben we ons nog voorbereid op onze volgende stageweek!

 

De kindjes waren vandaag blij om ons weer te zien, ook ik had deze schatjes gemist. Vandaag was er een soort van zorgjuf langsgekomen. Zij nam 2 leerlingen uit de klas om wat één op één begeleiding te geven. Nadien gaf ze de juf ook wat tips om het lesgeven aan te passen. Aangezien het nog maar het eerste jaar is dat mijn juf lesgeeft, is het normaal dat ze soms haar weg nog moet zoeken. Het schooljaar is ook nog maar een dikke maand bezig (begint half januari). Deze juf stelde zelfs voor om wat meer in spelvorm te spelen of om te zingen met de kindjes. Dit is wat anders in tegenstelling met de manier van lesgeven die normaal gebruikt wordt. De school heeft sinds vandaag een nieuw grasveld met voetbalgoals erop. Mijn klas kon dit al meteen uittesten tijdens ball skills. De kinderen waren heel enthousiast.

Na school ben ik vandaag meegegaan met de bus. Deze bus brengt de kinderen naar huis. Nu ben ik zelf ook eens door de townships gereden en heb ik zo een beter beeld waar de kinderen van mijn klas leven. In de townships heb je veel verschillende soorten huizen. Sommige zijn echt mooi en kleurrijk, stevig gebouwd uit steen. Andere huisjes bestaan uit enkele golfplaten die tegen elkaar staan, deze worden “shacks” genoemd. Het was best aangrijpend om hier door te rijden maar ik ben wel blij dat ik dit gedaan heb.

Ik kijk uit naar de rest van de week. De voorbije dagen heb ik al een paar keer de ochtendkring gedaan en met de kinderen in groepjes gelezen. Deze week zal ik wat meer zelf overnemen zodat ik volgende week echt kan beginnen met lesgeven.

Beestige groetjes

xx Leen