De eerste lessen

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /data/sites/web/pixowebbe/subsites/leenzuidafrika.pixoweb.be/includes/menu.inc).
26/02/2018

door Leen Vdw

Hallowa, hier weer een nieuwe update..

De voorbije week was redelijk rustig. Een fijne week met de kids en een gezellig weekend met de girls.

Ik voel me helemaal thuis in de school en in mijn klasje. De leerkrachten zijn super lief en zorgen ervoor dat we echt deel uitmaken van het team. Ook Ellen probeert ons hier echt thuis te laten voelen.

Sinds vorige week hebben we een nieuwe student bij ons op school, Nona. Ze is ook één van de Amava studenten. Eerst stond ze op een andere school, maar Amava heeft de samenwerking stopgezet. Op haar vorige school werd er meermalig fysiek geweld gebruikt naar de kinderen toe en ook naar haar toe waren de leerkrachten niet echt vriendelijk. Gelukkig kon ze dus in Heatherbank terecht. Dit laat maar weer het goede hart van Ellen (de directrice) zien. Zij heeft er voor gezorgd dat Nona de volgende dag al een warm welkom kreeg bij ons op school. Ook voor Nona was het hier een wereld van verschil in vergelijking met haar vorige school.

Vorige week heb ik ook al enkele lessen zelf gegeven. Dit was fijn maar best moeilijk. Het lesgeven in het Engels is toch wel een aanpassing. Op sommige woorden of uitdrukkingen kan je niet meteen komen waardoor je wat meer stress krijgt. Het Engels is wel een taal waar je je gemakkelijk kan ‘uitpraten’. Weet je een bepaald woord of uitdrukking niet? Er zijn genoeg andere manieren om je uitleg te geven. Door vaker voor de klas te staan, lukt het me wel steeds beter. Tijdens het observeren tussendoor heb ik al wat uitdrukkingen opgevangen die de leerkracht vaak gebruikt. Deze begin ik automatisch al wat over te nemen.

Vrijdag heb ik een les rond kloklezen, het uur, gegeven. Ik heb toen samen met de kinderen een klok gemaakt. De les van vandaag ging daarop verder. Nu was het de beurt aan het half uur. Doordat ze nu elk hun eigen klok hebben, kunnen ze hier goed op oefenen. Vandaag hebben we alle klokken gelamineerd zodat ze die mee naar huis kunnen nemen en daar ook kunnen oefenen. Na de les van vandaag mochten ze een spel spelen rond kloklezen. Ik had een bingo gemaakt en de kinderen én de juf vonden het leuk.

Aangezien er nu twee leerkrachten in de klas staan, kan er ook meer individueel op de noden van de kinderen worden ingespeeld. Zo kan ik of de juf een kind even apart nemen om nog iets uit te leggen terwijl de ander met de klas bezig is.  Soms werken we ook in kleinere groepjes waardoor de kinderen meer kunnen inbrengen. De komende week ga ik meer lessen zelf geven, best spannend maar ik kijk er naar uit. Mijn juf is ook super blij met mijn hulp en vindt het ook helemaal niet erg als er iets minder goed loopt. We leren hier van elkaar, dit maakt deze stage eens zo fijn!

Het voorbije weekend was heel rustig. Normaal gingen we vrijdag gaan zwemmen. Overdag was het lekker warm maar tegen dat we thuis waren, was het weer omgeslagen. Die avond zijn we thuis gebleven en hebben we samen een film gekeken. Zaterdag was het lekker uitslapen en zijn we in de namiddag naar het winkelcentrum geweest. ’s Avonds zijn we iets gaan eten om daarna wat te gaan feesten.

Zondagmiddag hebben Lola en ik pannenkoeken gemaakt. Het was fijn om zelf eens achter het vuur te staan én ze hebben goed gesmaakt. Gelukkig was het dan beter weer. We zijn naar het strand geweest en daar langs het marktje geweest. Je vindt er verschillende typische Afrikaanse spullen. Het was daar heel gezellig. We hebben ons even op het strand gezet en zijn nadien nog iets gaan drinken. Wie weet ben ik ondertussen al wat gebruind wink

    

Volgend weekend gaan we waarschijnlijk naar Jeffreys Bay. Onze avonturen die we daar gaan beleven kan je hier volgende week lezen.

Vele warme (soms ook wat regenachtige) groetjes!

Xx Leen