De paasvakantie is in zicht

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /data/sites/web/pixowebbe/subsites/leenzuidafrika.pixoweb.be/includes/menu.inc).
27/03/2018

door Leen Vdw

Hallo, hier ben ik weer.

De voorbije anderhalve week waren de laatste dagen les voor de start van de paasvakantie. Voor de kinderen start de vakantie al morgen (woensdag 28 maart). De leerkrachten en de ouders zijn dan wel op school, wij moeten dus nog een dagje wachten.

Hier een verslag van deze boeiende week.

Elke maandag is er op school assembly. Tijdens assembly komt heel de school samen, wordt er een gebed voorgelezen en worden belangrijke mededelingen meegedeeld. Vorige week maandag was er naast de gebruikelijke routine een ‘special act’. De kinderen van grade 3 kwamen een presentatie geven over de Human Rights Day, hier kan je het filmpje bekijken. Human Rights Day was vorige week woensdag, 21 maart. Deze dag is in Zuid-Afrika een nationale feestdag, een dagje vakantie voor de leerlingen en de leerkrachten! Maar waarom vieren we die dag eigenlijk? Op 21 maart 1960 was er een grote betoging tegen de Apartheid. Op die dag zijn er veel gewonden en doden gevallen. Na de Apartheid hebben ze deze datum gekozen als dag van de mensenrechten om deze slachtoffers te herdenken. Een belangrijk onderwerp om bij stil te staan. In elke klas werd hier aandacht aan gegeven door er over te lezen, te praten of een filmpje te bekijken. Naast mensenrechten zijn er ook kinderrechten. Een van de rechten is het recht om onderwijs te genieten. Hier wordt veel aandacht aan gegeven aangezien veel kinderen in Zuid-Afrika niet de kansen hebben om naar school te gaan. De kinderen hier op Heatherbank zijn enorm dankbaar dat ze hier naar school kunnen!

Deze maandag was het de beurt aan mijn klasje, grade 2, om een presentatie te komen geven. Deze keer ging het over Pasen. De kinderen weten goed genoeg dat Pasen niet over de paashaas en paaseieren gaat. Dit is de dag dat Jezus is verrezen en dit wordt hier dan ook goed gevierd op school. In dit filmpje zie je de presentatie van grade 2.

Vorige week heb ik met mijn klas rond gezonde voeding gewerkt. Eerst hadden we het over de verschillende voedingsgroepen waarbij ze zelf de etenswaren in de juiste groep mochten kleven. Nadien mochten ze hun eigen fruitbrochette maken. De blije gezichtjes op deze foto’s zeggen genoeg! Ook was er een bordspel over de voedingsgroepen, dit hebben ze een andere dag die week gespeeld.

  

Aangezien ‘term 1’ op zijn einde is, hebben we de laatste lesdag wat herhaling gedaan. dit hebben we gedaan in de vorm van een hoekenwerk. De klas was in drie groepen verdeeld en elke groep deed een andere opdracht. Aangezien er 6 opdrachten waren, hebben we het hoekenwerk in twee delen opgedeeld. Zo waren er twee bordspelen, een over de voedingsgroepen en een over water. Er was ook een bingo over de maaltafels, een spelletje om halveren en verdubbelen in te oefenen en twee werkblaadjes waaronder een woordzoeker. Hoekenwerk is een werkvorm dat de kinderen hier niet kennen (enkel in de kleuterklas wordt dit gedaan). Ze vonden het dan ook super fijn om eens in kleine groepjes te werken en al spelend te kunnen leren.

  

Vandaag was de laatste dag school. De kinderen mochten vandaag hun gewone kleren dragen om naar school te komen, het was dan ook een speciale dag. We zijn de dag begonnen met een ‘farm walk’. Met grade 1, 2 en 3 zijn we op wandel gegaan. Een stevige wandeling, mooi weer en een prachtig uitzicht, de kinderen hebben ervan genoten.

     

Als we terug waren was het tijd voor de Easter egg hunt. Grade 4 en 5 hadden paaseieren verstopt voor grade 1, 2 en 3. Super tof om de kinderen bezig te zien. Dan was het movietime tot de middag. De kinderen konden popcorn kopen van grade 4 om tijdens de film op te eten. Mijn klasje heeft naar princess and the frog gekeken. En alsof deze dag nog niet leuk genoeg was, was het na de middag tijd voor een klasparty. Mijn juf had snoepjes, cupcakes, chips en cool drink mee voor de kinderen. Nadien mochten de kinderen vrij spelen. Een toffe afsluiter van een fijne eerste term.

   

Zoals eerder vermeld hadden we vorige week een dagje vrij. Voor Lola en mij waren dit er twee. De dinsdag voor Human Rights Day was het Projectday van Amava. Samen met enkele andere studenten zijn we 6 projecten van Amava gaan bezoeken. Eerst brachten we een bezoekje aan Zanethemba, dit is een opvangtehuis voor kinderen die thuis tijdelijk niet meer terecht kunnen. Enkele huizen verder was The White Lodge. Dit is een opvangtehuis voor dakloze mannen boven de 25 jaar. De mannen die hier verblijven zijn vaak verslaafden. Het derde project dat we hebben bezocht was Human Dignity Center, dit is een kleuterschool vlak naast de Walmer Township. Na de middag zijn we naar Vistarus geweest. Dit is een groot opvangcentrum voor daklozen. Hier kunnen zowel mannen als vrouwen als gezinnen met kinderen van alle leeftijden terecht. Al het werk dat moet gebeuren (de was doen, koken,…) wordt gedaan door mensen die hier verblijven. Er is ook ander werk zoals een werkplaats waar vanalles uit hout gemaakt wordt, deze spullen worden dan verkocht. De mensen worden betaald voor het werk dat ze hier doen. Hun verblijf in Vistarus is gratis. Voor de jongste kinderen is er een kinderopvang, de oudere kinderen gaan naar school. Na school wordt er ook huiswerkbegeleiding voorzien. In het centrum wonen meer dan 300 mensen, zowel blank als zwart. De grote meerderheid van de mensen spreekt hier Afrikaans aangezien het centrum in een Afrikaanse buurt gelegen is. Nadien zijn we naar Ubomi Obutsha geweest. Dit project ligt in een township en voorziet opvang voor jonge kinderen, huiswerkbegeleiding, workshops na school, eten voor de kinderen,… Ze hebben nog verschillende andere activiteiten. Het laatste project was Cheshire home, een tehuis voor mensen met een fysieke en mentale beperking. Dit project heeft ook een werking voor kinderen met een beperking maar jammer genoeg waren de kinderen al naar huis toen we daar waren.

Na deze drukke week hebben we een rustig weekend gehouden. Wat gewerkt voor school, iets gaan drinken, iets gaan eten,… Ondertussen zijn Ine en Freya, twee studenten uit ons gastgezin, al vertrokken op vakantie. Voor mij is het nog aftellen tot donderdag. Samen met Emmelien ga ik de Garden Route volgen tot in Kaapstad. We verblijven dan ook enkele dagen in Kaapstad en nemen dan het vliegtuig terug naar Port Elizabeth. Klaar om dan nog voor enkele weken voor de klas te staan!

Mijn volgend berichtje zal dus pas voor binnen twee weken zijn, tot dan!

Zonnige, warme groetjes uit het verre zuiden                                                                                                             

Xx Leen