Human Rights Day - Dag van de Mensenrechten

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /data/sites/web/pixowebbe/subsites/leenzuidafrika.pixoweb.be/includes/menu.inc).
26/03/2018

door Leen Vdw

Hallo daar, het is weer even geleden dat jullie iets van mij hebben gehoord. Hier ben ik weer met een berichtje voor jullie.

Vorige week was het in Zuid-Afrika Human Rights Day, in het Nederlands is dit Dag van de Mensenrechten. In dit blogbericht vertel ik jullie er wat meer over.

21 maart is in Zuid-Afrika een feestdag. Die dag hadden de kinderen op onze school een dagje vrij. Op deze dag herdenken ze een gebeurtenis die lang geleden plaatsvond, in 1960. Vroeger was er in Zuid-Afrika de Apartheid. Dit wilde zeggen dat de blanke mensen en de zwarte mensen gescheiden leefden (je hoort het woord: apart). De zwarten werden als minderwaardig beschouwd. Ze mochten bijvoorbeeld niet de gewone bussen nemen of niet in alle winkels naar binnen gaan. Op het strand kregen zij een apart stukje. Dit was helemaal niet oke. Iedereen verdient het om vrij te zijn en het recht te hebben om de bus te nemen of een winkel binnen te gaan.

Gelukkig waren er veel mensen die het hier niet mee eens waren. Zij protesteerden tegen deze Apartheid. Dit wil zeggen dat de mensen op straat kwamen om te zeggen dat ze hier tegen waren, dat ze wilden dat er geen Apartheid was. Er werd dan vaak gevochten door de mensen die voor en tegen de Apartheid waren. Op 21 maart 1960 zijn er toen veel mensen gestorven. Daarom herinneren ze in Zuid-Afrika deze mensen die toen gestorven zijn nog steeds. Want zij wouden iets doen tegen de Apartheid, zij wouden dat iedereen weer mooi samen kon leven. Dat was heel mooi van hen!

Dag van de Mensenrechten gaat over de rechten die een mens heeft. Zo heb je recht op een dak boven je hoofd, recht op eten en drinken,... Maar er zijn ook rechten speciaal voor kinderen, dus ook speciaal voor jullie en ook voor de kindjes uit mijn klasje hier. Zo hebben jullie bijvoorbeeld recht om naar school te gaan. Voor jullie is het misschien normaal om naar school te gaan, maar hier in Zuid-Afrika is dat niet zo. Vele kinderen gaan hier niet naar school, ze leren niet lezen of rekenen waardoor ze later ook niet kunnen studeren en leuk werk kunnen doen. Gelukkig zijn er veel andere kinderen die hier de kans krijgen om wel naar school te kunnen. De kinderen uit mijn klas zijn heel dankbaar dat ze naar school kunnen gaan!

Vorige week hebben de kinderen van het derde leerjaar een presentatie gehouden over de 'Human Rights Day'. Hier kunnen jullie het filmpje zien. Het is wel in het Engels maar juf Marijke kan jullie zeker helpen!

Op onderstaande foto zien jullie een poster waar verschillende kinderrechten opstaan.

Als ik terug in België ben kan ik jullie hier nog wel wat over vertellen! 

Ik hoop dat jullie een fijne paasvakantie hebben. Na de paasvakantie zal ik nog een nieuw berichtje posten, tot dan!

Veel groetjes en dikke knuffels

xx juf Leen