Ndiyakuthanda !

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /data/sites/web/pixowebbe/subsites/leenzuidafrika.pixoweb.be/includes/menu.inc).
15/02/2018

door Leen Vdw

Hallo daar, hier ben ik weer. Ondertussen heb ik mijn vierde stagedag achter de rug en heb ik weer heel wat te vertellen.

Dinsdag hebben Lola en ik eens van klas gewisseld. Zo konden we de verschillen tussen grade 1 en grade 2 zien. Ik stond dan in de klas van Miss S. en hier zitten 25 leerlingen. De ochtend begint hier (ook in grade 2) met het bekijken van filmpjes waar bij de leerlingen moeten bewegen én tellen. Tijdens de ‘art’ lessen hebben de kinderen tekeningen gemaakt, super lief! Ra ra ra, waar sta ik?

Dinsdagavond zijn we naar Barneys geweest, elke dinsdag is het daar karaoke. We hadden daar afgesproken met de Belgische studenten die in de andere gastgezinnen verblijven. Er was daar veel ambiance! Ook Arno (onze broer in het gastgezin) was daar. Het was een super toffe avond! Om weg te gaan worden de plaatselijke taxi’s sterk afgeraden. De enige veilige taxi’s zijn die van Uber, zo een hebben we dan ook genomen.

Gisteren was het Valentine’s Day. Hier wordt op school veel aandacht aan gegeven. De kinderen mochten vandaag in hun gewone kledij naar school komen in plaats van in uniform. Deze moesten ofwel rood, roos of wit zijn, de kleuren van Valentijn. In de klas hebben de leerlingen een valentijnskaartje gemaakt en tijdens de computerles mochten ze een valentijnsbrief typen.

  

De kinderen kregen dan ook een rugzak waarin een t-shirt, een drinkbus, een petje, een vuvuzela en voor de eerste graad een paar turnpantoffels zaten. Al deze spullen zijn donaties aan de school voor de kinderen. Valentijn was een mooie gelegenheid om dit cadeau af te geven. Mijn juf had speciaal voor haar klas nog chocolaatjes en een pakje chips gekocht. De kinderen waren enorm blij. En als zij dat zijn, dan ik ook!

’s Avonds was de tafel bij Maritha speciaal gedekt voor Valentijn.  We kregen een glaasje bubbels en een praline. Het eten is hier ook steeds super lekker, Maritha zorgt goed voor ons!

Deze morgen was het best frisjes. Het heeft gisterenavond ook enorm hard geonweerd. Tegen de middag kwam de zon erdoor en momenteel ben ik buiten in het zonnetje aan mijn blog aan het schrijven.

Op school krijgen de kinderen elke dag een half uurtje Xhosa les. Xhosa is de taal die de meeste leerlingen thuis spreken. Deze taal is best moeilijk, zeker omdat het een kliktaal is. De letter ‘x’ wordt als een klik (met je tong) uitgesproken wat de uitspraak voor sommige woorden enorm moeilijk maakt. Ik heb ook elke dag de lessen mee gevolgd en ik kan ondertussen al enkele woordjes. De kinderen vinden het ook super tof dat ik geïnteresseerd ben in hun taal. Ze leren mij ook zinnetjes en helpen met de uitspraak. Zo ook “ndiyakuthanda”, wat I love you betekent. Wie weet spreek ik binnen drie maanden vloeiend Xhosa wink

Vandaag heb ik in de klas ook wel de harde kant van het leven hier gemerkt. Miss F. vroeg aan een jongen om een brief weg te steken en dit aan zijn mama te geven. De jongen keek plots wat verdrietig. Bleek dat de jongen samen met zijn broers en zussen bij zijn tante woont en dat hij niet weet waar zijn mama is. Ik kreeg het even moeilijk toen ik dat hoorde.  

Niet enkel de kinderen hebben het moeilijk. De juf die hier Xhosa geeft is de enige zwarte juf in de lagere school. Door de apartheid kon ze als kind niet naar school gaan en heeft ze dus ook niet kunnen studeren. Sinds dit jaar werkt de juf op deze school, ook al is ze eigenlijk niet gekwalificeerd. De school helpt haar nu om haar diploma alsnog te halen. Doordat ze nu een inkomen heeft, heeft ze sinds kort haar eigen appartementje. Ook al is dit nog steeds heel klein, ze heeft nu haar eigen plek en ze is er veilig. Morgen hebben de leerkrachten een ‘housewarming’ gepland waarbij ze verschillende spullen meebrengen zoals een tafel, stoelen, een waterkoker,… Dit zijn spullen die de juf hard kan gebruiken. De juffen zorgen ook voor koekjes en thee en koffie. Wij zijn ook uitgenodigd, ik ben best benieuwd om dit eens te zien. Hoe dit bezoekje was, is voor in het volgende blogbericht!

 

Tot de volgende

xx Leen