Wat een week, wat een weekend!

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /data/sites/web/pixowebbe/subsites/leenzuidafrika.pixoweb.be/includes/menu.inc).
19/03/2018

door Leen Vdw

Hallo allemaal

Deze week was de laatste volledige week les voor de paasvakantie. Een toffe week dat gevolgd werd door een fantastisch weekend.

Tijdens life skills heb ik deze week rond verschillende thema’s gewerkt. Op maandag hebben we het gehad over de seizoenen. Dit onderwerp komt na de vakantie uitgebreid aan bod maar zo hebben ze al eens kennis gemaakt met het onderwerp. Je moet hier wel oppassen als je rond dit thema werkt. De seizoenen zijn hier omgekeerd dan bij ons. Je zou denken: oké, de maanden zijn anders maar de rest blijft wel gelijk. Toch niet helemaal, wij linken de lente bijvoorbeeld aan Pasen en paaseieren, maar voor hen valt Pasen in de herfst. Ook wordt de winter hier niet aan sneeuw gelinkt. De kinderen kennen sneeuw wel, maar ze hebben dit nog nooit zelf gezien. Dit valt dus buiten hun leefwereld. Gelukkig is het me wel gelukt om hier met hen leuke dingen rond te doen. Zo hebben ze o.a. een eigen seizoenenboom gemaakt.

Een ander thema deze week was religieuze feesten van over de wereld. De kinderen (en de mensen in het algemeen) in Zuid-Afrika zijn erg gelovig, voor hen is er maar één God. Het is dan ook een delicaat onderwerp om met hen over te praten, maar dit maakte het zeker zo interessant. Via filmpjes en tekstjes maakten ze kennis met Diwali, Hanukkah en Eid. Het was best grappig om hun verwondering te zien. “Zijn er mensen die in een andere god geloven en naar een tempel gaan?”. Het is belangrijk dat de kinderen leren dat er mensen zijn die een ander geloof hebben en dat ze daar ook respect voor moeten hebben. Het was fijn om hier samen met hen rond te werken.

De voorbije weken kwamen er elke maandag collegians langs op school. Dit waren studenten uit grade 7 (1ste middelbaar) die met de kinderen uit grade 2 activiteiten kwamen doen. Elke student werd gekoppeld aan een kind waar ze elke week samen leuke dingen mee deden. De voorbije maandag was de laatste keer dat de collegians kwamen. Ze hadden cadeautjes mee voor de kinderen zoals snoepjes, een fotokadertje en een boekje over het kind. De week ervoor hadden ze de kinderen vragen laten beantwoorden en met die informatie hadden ze zelf een verhaaltje geschreven over het kind. Dit was heel schattig om te zien. Ze hadden ook spelletjes mee om samen met de kinderen te spelen.

  

De kinderen op school hebben per klas een Easter-wedstrijd gehouden. Elk kind kreeg een kleurplaat van een paasei dat ze mochten inkleuren. De andere leerkrachten mochten hier een top 3 van kiezen, deze kinderen kregen op vrijdag enkele paaseieren.

Op donderdag heb ik met de kinderen ‘art’ gedaan. Ze hadden vorige week een kaartje volledig met wasco ingekleurd en nadien met zwarte verf overschilderd. Deze week mochten ze hier hun eigen fantasiedieren in krassen. Eerst mochten ze zelf een dier verzinnen en dit op kladpapier tekenen, nadien tekenden ze dit over op hun kaartje door met een tandenstoker in de verf te krassen. Dit gaf echt prachtige resultaten bij de kinderen.

   

Deze week zijn we samen met de andere studenten van Amava gaan bowlen. Het was leuk om de andere studenten eens te zien en te horen hoe het bij hen op stage gaat. We hadden de groepen ook bewust zo samen gesteld dat er van verschillende groepen mensen samen zaten. Het was een gezellige avond! Helaas heb ik niet gewonnen.

Dit weekend zijn we samen met onze buren (de studenten die bij Sandra en Frans zitten) op weekend gegaan naar Tsitsikamma. Op vrijdagavond zijn we vertrokken en na twee uur rijden kwamen we aan in een gezellig hostel. In dat gezin zijn deze week ook vier andere studenten toegekomen. Zij zijn niet van Amava maar het is wel fijn dat ze toch mee met ons op weekend waren. In het hostel was een gezellig kampvuur en ’s avonds hebben we besloten om nog een duik te nemen in het zwembad. Dit was toch best fris.

Zaterdagmorgen zijn we gaan ziplinen. Langs 8 death rides legden we een parcours af tussen de prachtige natuur van Tsitsikamma. Bomen, rivieren, watervallen,… allemaal adembenemend mooi. Het was een zalige ervaring om langs de verschillende kabels door te lucht te ‘vliegen’.

   

Die namiddag zijn we gaan wandelen in het Tsitsikamma National Park. Via aangelegde paadjes wandel je door de mooie natuur en kom je uiteindelijk bij een hangbrug uit. Onderweg kom je echt mooie uitzichten tegen, net postkaarten. We hebben dan ook met de hele groep genoten van het mooie uitzicht. Geloof me, ik had er gerust een paar uur kunnen zitten.

    

Zondagmorgen zijn we gaan tuben op de Stormsrivier. Met een jeepbusje werden we naar de rivier gebracht. Daar kregen we elk een rubberen band waarmee we de rivier konden afvaren. Varen was het niet echt, het was de bedoeling dat we peddelden met onze handen. Het was heerlijk weer en het water was echt zalig! Af en toe was er eens een stroomversnelling waardoor we precies op een wildwaterbaan zaten. Op andere momenten was het echt nodig om te peddelen, anders ging je niet vooruit. Onderweg konden we op drie plaatsen van de rotsen springen, ik heb van die van 1 en 4,5 meter gesprongen. Voor die van 8 meter heb ik toch maar gepast.

In dit filmpje kan je ook nog wat sfeerbeelden zien, helaas is de kwaliteit niet optimaal. Een super toffe activiteit en meteen ook het einde van een geweldig weekend. Ik heb er enorm van genoten en ben helemaal ready voor een nieuwe week. Deze week duurt minder lang. Op dinsdag gaan Lola en ik op projectdag, we brengen een bezoekje aan andere projecten van Amava. Op woensdag is het Human Rights Day, een nationale feestdag hier in Zuid-Afrika waardoor het geen school is. Hierover meer in mijn volgend blogbericht!

Groetjes Leen xx

Comments

Eén van uw favoriete neven wou toch even testen of deze comment-module op uw blog degelijk werkt.

Groetjes en nog heel veel plezier daar, maar dat lijkt wel te lukken zo te lezen!

Tot binnenkort,
Thijs